Johan Seige

img_2688img_2683

Bilder på Johan, formell och glad bild. Foton av Linnéa Grimstedt.

Projektledare och Musik

Musikant, underhållare, blind. Jag har jobbat i underhållningsbranschen i hela mitt liv med allt från att haft musikstudio, jobbat på skivbolag, drivit ett radioreklamproductionsbolag. Jag driver festivalen Akustiska MusikFestivalen i Västerås. Föreläser med humor om hur det är att ha sett och bli av med synen i vuxen ålder. Ståuppar med min egen show Johan Seige Rakt upp&ner. Grundade Sweden Singer-Songwriter Festival (som numera drivs vidare i namnet Visby music festival). Startade Girl school of rock i Västerås. Idéskapare och projektledare till arvfondsprojektet DetFunkar där, som handlade om att åskådliggöra personer med funktionsnedsättnings vardag, grundat med humor. Startade den ideella hjälporganisationen Släcka bränder, under den stora skogsbranden i Västmanland 2014, och engagerade ca 100 artister i 6 städer under 20 evenemang, för att samla in pengar till de drabbade. Fick 2014 års tillgänglighetspris i Västerås, för att ha gjort det möjligt för läshandikappade att rösta utan assistans i valet 2014 och därmed kunna behålla integriteten med hjälp av scanners. Blev utnämnd till Västerås roligaste, 2015.

Någonstans i själen finns alltid musiken. När jag håller i en gitarr, känner strängarna under fingrarna och börjar sjunga, vaggar allt på plats. Då känner jag att det är just där, i den stunden, jag hör hemma trots allt.

Linnéa Grimstedt

Linnea lerimg_2314

Bilder på Linnéa, formell och glad bild. Foton av Sofia Kågenäs.

Konstnärlig ledare och regissör

För mig handlar Funk i 4D om att våga utmana normen om det som ses som omöjligheter egentligen är möjligheter. Möjligheter att skapa nya uttryck, att se lösningen istället för hinder. Genom detta projekt så skapar vi möten, finner nya historier och uttrycksformer som inte är självklara på de teaterscener vi har i Sverige idag. Allt genom enkla medel, för att bygga en bättre tillvaro och en inkludering direkt inom kultur. Detta måste ske genom mötet mellan människor, där vi lär av varandra. Alla har rätten att kunna ta del av och utföra kultur. På lika villkor.

Jag började med teater som sexåring och har sedan dess fortsatt i den banan. Arbetat som verksamhetsledare på Teater Oliver, jobbat med Awake Projects och arbetar som skådespelare på Lilja ensemble. Scenkonst och kultur i alla sina bemärkelser är det som får mig att fortsätta framåt, då konsten i sig provocerar till förändring och att se i nya perspektiv.

Lars-Göran Wadén

Lars-GöranLars-Göran

Bilder på Lars-Göran, glad och en formell bild. Foton av Linnéa Grimstedt.

Kommunikatör

Arbetar sedan 2007 heltid med tillgänglighet- och bemötandefrågor. Efter att ha skrivit boken ”Livet rullar vidare” är han en ofta anlitad föreläsare som reser runt i landet och, på ett inspirerande sätt, utbildar andra i hur verksamheter kan göras mer tillgängliga för fler. Nästan dagligen hjälper han kommuner, landsting, regioner, företag och föreningar att skapa tillväxt genom att göra verksamheter mer tillgängliga för fler.

Joanna Dalgren

img_3521img_3518

Bilder på Joanna, en glad och en formell bild. Foton av Linnéa Grimstedt.

Skådespelerska

Jag är skådespelare och sångare. År 2013 examinerades jag från L’École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq, en fysisk teaterutbildning i Paris. Sedan arbetade jag under ett par år i Frankrike och England med kompanier som bl.a. Théâtre sans frontières och The Mechanical Animal Corporation. Just nu finns jag att beskåda i VR-föreställningen ”Det levda baklänges” på Dramaten. Min första inspirationskälla för mitt skapande är kompaniet DV8. De utmanar genom att ifrågasätta vem som får skapa och framföra ett verk. Min andra är Théâtre de la Complicité som ständigt utforskar nya tekniker och sätt att berätta på.
Jag är så lycklig över att jag får vara en del av Funk i 4D. Jag söker ständigt efter nya områden att utforska både politiskt och konstnärligt. Blev så nyfiken när jag hörde talas om projektet, en riktig utmaning… och jag älskar utmaningar! Det är en stor möjlighet att få vara med att skapa Sveriges mest tillgängliga föreställning, där vi arbetar oss från normen och hittar något nytt som alla medborgare kan ta del av och har rätt till.

Linnea Sundblom

img_3538img_3555

Bilder på Linnea,  glad och en formell bild. Foton av Linnéa Grimstedt.

Skådespelerska

Jag är skådespelare och dramainstruktör från Åland, utbildad vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa, Finland. Hösten 2015 gjorde jag mitt examensarbete på Unga Klara i Stockholm, först som skådespelare i föreställningen Brev till en ängel och därefter som regiassistent i föreställningen ALLTET. Jag tog min examen i maj 2016.

Mitt intresse för rörelse drog mig till att vara med i Funk i 4D. Ett projekt jag upplever som ett unikt forskningstillfälle för just rörelse, för olika kroppar och kommunikation. Som skådespelare vill jag skapa en dialog med publiken och hoppas att vi kan skapa en förståelse mellan varandra. Jag är övertygad om att Funk i 4D kommer öppna upp ögonen för vad kommunikation är, och hur viktigt det är att vi hittar medel för att kunna förstå varandra. Några veckor in i repetionsprocessen inser jag hur tillgängligheten tas för givet, speciellt när du   följer normen för vad som anses vara tillgängligt. Hur viktigt det är att inse att det inte är lika självklart för alla. Jag känner mig tacksam över att få lära mig om allt det här och det är med nyfikenhet och iver jag ser fram emot att vara med och skapa Sveriges tillgängligaste teater.

Justina Lakin

IMG_3956IMG_3972

Bilder på Justina,  formell och glad en bild. Foton av Linnéa Grimstedt.

Musiker

-Här vill jag vara med!

Så tänkte jag när jag lämnade auditionen för Funk i 4D en varm dag i somras. Tanken om den mest tillgängliga föreställningen någonsin gjorde mig förtjust.

Jag har arbetat som trumslagare i över 25 år och haft förmånen att få spela med artister som Lill-Babs, Charlie Norman, Marit Bergman och Babben mfl. Spelade i storbandet Satin Dolls med Peo Jönis under hela 90-talet och vi agerade husband i ”Det kommer mera” under 4 säsonger på SVT.

En del teateruppdrag har det också blivit under åren på stadsteatrarna i Stockholm och Uppsala. Nu senast i Uppsala med Göran Engman i ”Sinatra”. En hyllning till Lars Forssell på Vasateatern och en långkörare på Cirkus, I Hetaste Laget, som höll på i två år. I mitten av 00-talet träffade jag Monica Dominique och har sedan dess gjort flera olika produktioner och skivor med henne. Just nu spelar vi power-trio i DLB.

I över 10 år ingick jag i bandet Little Jenny and the Blue Beans som gjorde en himla massa skolkonserter och turnerade över hela Europa.

Jag anser att rytmer är en urkraft som vi alla har med oss hela livet. Ibland drömmer jag om att det blir fred på jorden och ett sätt att komma dit skulle kunna vara via musiken.

Johan Johansson

Johan JohanssonIMG_3990

Bilder på Johan,  formell och glad en bild. Foton av Linnéa Grimstedt.

Musiker

Jag har arbetat med musik och kultur i hela mitt liv. Det började med punken, där jag spelat och gjort låtar till KSMB, Strindbergs med flera. De senaste 20 åren har jag varit soloartist och ibland säger människor att jag numera gör visor, men man får kalla det vad man vill – för mig är det musik.
Jag har även producerat skivor och varit musiker för Stefan Sundström, Kjell Höglund, Lars Winnerbäck, Sanna Carlstedt och många andra. Som konsertproducent har jag bl a jobbat på Nalen, Kulturhuset i Stockholm och drivit Visfestivalen Kompledigt i många år.
Teatermässigt har jag jobbat en del med Stockholms Improvisationsteater.
Ja ja, nog rabblat och namedroppat. En röd tråd i allt jag gjort är att se kulturen som en plattform för mina värderingar. En möjlighet att säga vad jag tycker och kunna påverka lite i det lilla. Därför kändes Funk I 4D som något jag inte ville missa. Jag har alltid brunnit för solidaritet och människors lika värde, och hoppas att det vi gör kommer att skapa debatt och hjälpa någon på något sätt.
I vilket fall hjälper det åtminstone mig att utvecklas, träffa människor och göra tillvaron mer meningsfull.

Thomas Oredsson

Funkt-up Comedy – Stand-up komiker

Aningslös förortsunge från Blackeberg. Osedvanligt lång skolgång. Kustjägare. Snygg, och bra i fotboll. Svårt bli proffs vid 24 års ålder, siktar på att bli filmstjärna istället. In på Kalle Flygare, otroligt mallig. Slutar, alla kom ju in där. Statens scenskola i tre år. Första jobbet på Norrbottens-teatern, världens bästa teaterskola. Värvad till Dramaten. ”Man säger inte upp sig härifrån”, sa Strandberg. Jag trivdes inte, sa upp mig, gick förbi Pistolteater, fick börja där. Robins föds -78, lika stort som att träffa Eva femton år tidigare. Pappaledig. Osynlig. Får börja om 1980, syns man inte finns man inte. Kronobergsteatern i Växjö, sedan Riksteatern. Kritisk, ställer krav. ”Gör nåt själv då”, sa Bolme, ”låt Oredsson sätta upp nåt”. Regidebut. Unga Riks, barnteater, sommarteater, olika fria grupper, säljer färdiga projekt till Riksteatern. Undervisar vid Scenskolan. Firma Vidgade vyer föds, leder till stå-upp. Med i SUCK sedan starten. Vintern 1990, nio teatrar söker chef. ”Chef”, ett skällsord. Söker ändå. Örebro, där känner man ingen. Får jobbet. Sju och ett halvt bra år. Såg till att vi hade kul. Åter till Stockholm, praktisk bas, men älskar Örebro. Regisserar Flack-revyer, håller kurser i stand up comedy med Adde på DI. Ganska nära till Blackeberg. Inte lika aningslös nu.

Sofie Olsson Dahl

img_3909img_3921

Bilder på Sofie, en glad och en formell bild. Foton av Linnéa Grimstedt

Kostym

Jag är utbildad kulturenterpenör och har arbetat som skådespelare på Lilja ensemble och producent på Awake Projekt, och i detta projekt så syr jag kostymerna och har skapat de tillgängliga dockorna som ni i publiken kan ta del av som en del av programbladet innan föreställningen.

Sofia Linde

Ljusdesign

Gick ut Stockholms dramatiska högskola i ljusdesign och teknik 2017.

Jakob Jennerholm Hammar

Ljustekniker och projektion

Är en del av kollektivet Gruvfrun.

Hugo Catolino

Dockmakare

Hugo har arbetat mer än 25 år i teaterbranschen och driver idag Dockteaterfabriken i Västerås.

Ingvar Graflund

Ljudboxbyggare och rekvisitör

Info kommer snart

Lewis Podesta

Scenografibygge

Lewis stammar ursprungligen från Storbritannien och är båtbyggare. Han kan allt som handlar om att bända material och skapa former för stabilitet.